Suomen Kansallismuseo ja Töölö ry kohtaavat Taiteiden yössä

kukat_3

Hannu Haukanhovi. Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n puheenjohtaja

Suomen Kansallismuseo on avattu yleisölle vuonna 1916 ja kaupunginosayhdistyksemme Töölön kaupunginosat –Töölö ry (= Töölö ry) lähes 100 vuotta myöhemmin, vuonna 2013. Näin vanha ja nuori ovat löytäneet toisensa Töölön ja töölöläisten rikkaudeksi. Perinne, perintö ja kansakunnan aiempi historia yhdistyy tähän aikaan, tässä ajassa syntyvään uuteen historiaan.

Töölö ry on synnytetty kaksi (2) vuotta sitten töölöläisten suomen- ja ruotsinkielisten asukkaiden ja yhteisöjen tässä ajassa toimivaksi uudeksi yhteiseksi etujärjestöksi, asioiden ajajaksi sekä kehittäjäksi. Toiminta on monipuolista tapahtuen kymmenen (10) jaoksen toimesta alkaen kau- punkisuunnittelun ajankohtaisista kysymyksistä aina musiikki- ja muihin kulttuuritapahtumiin. Yhdistyksemme hankkeista mainittakoon yhteiskunnallisia asioita käsittelevät Foorumi –tilaisuudet, musiikillinen TÖÖLÖ SOI –viikko ja Hietsun Paviljongin (=kylätalo) –kunnostusprojekti. Lisäksi mainittakoon yhdistyksemme osallisuus yhtenä primus motorina aikaansaamassa osaltaan Pro Väiski ry:n välityksellä Väinämöisen entisen hiekkakentän ehostamista kauniiksi, värikkääksi, pölyämättömäksi, teemalla ”Väiski vihreäksi”, nykyaikaiseksi tekonurmikentäksi.

Töölö ry osallistuu aktiivisesti yhdessä muiden kaupunginosayhdistysten kanssa laajempiin kaupunkiamme koskevien hankkeiden kehittelyyn, joista mainittakoon mm. kansallinen kaupunkipuisto –hanke.

Suomen Kansallismuseo on sanomattakin suomalaisten museoiden ”kuningas” -instituutti. Tämän takaa jo museon nimeen yhdistetty arvostus –kansallis. Jotta tämä museo pystyy kaiken arvokkuutensa lisäksi ”elämään” ja toiminnoissaan kehittymään tässä päivässä, niin museoon on perustettu Tapahtumat ja pedagogiikka -yksikkö. Juuri tämän osaston toiminnan seurauksena museo ja yhdistyksemme ovat löytäneet toisensa. Kyseisestä osastosta yhteistyön suunnitteluun ovat osallistuneet työpajakoordinaattori Hanna Korhonen, työpajaohjaajat Ulla Kostiainen ja Pia Sipiläinen sekä vastaava museolehtori Hanna Forssell. Yhdistyksessämme puolella primus motorina on ollut nimenomaan Lähiyhteisöjaoksemme. Tämän jaoksen aktiivinen sektoritoiminta puheenjohtajansa Reeta Taulun johdolla on ollut puoleltamme synnyttämässä kyseistä yhteistyötä.

töölöry

Mistä aktiviteetista yhteistyö nyt sitten alkaa?

tapahtuma2

Yhteistyön aloittaminen on osunut sopivasti syyskesään, jolloin Helsingissä vietetään Juhlaviikkoa ja silloin jo legendaarista Taiteiden Yötä. Yhteistyö on synnyttänyt Kansallismuseon sisäpihalle maailmalla jo tuhansia vuosia vietetyt sadonkorjuujuhlat, jossa kaupunkiviljelijät esittelivät tuotteitaan ja jossa tapahtumassa syötiin, juotiin, iloittiin, tanssittiin sekä nautittiin musiikista.. Näin myös Kulttuurijaoksemme on osallistunut puheenjohtajansa Jussi Tarkkasen toimesta tapahtuman suunnitteluun. Reipas pelimannimusiikki ja kansantanssi sopivat kuvaan hyvin. Yhteistyö Suomen Kansallismuseon kanssa avaa uusia mahdollisuuksia yhdistyksemme toiminnan kehittämiseen.

Taiteiden Yön sadonkorjuujuhla –tapahtuma oli hyvä ja oiva lähtölaukaus yhteistyölle.