Kolumni Töölöläisessä 27.11.2022

Hiljaista on, valitettavasti

Aluehallintovirastoon jätettiin määräaikaan mennessä useita valituksia koskien Hietaniemenrannan ja Taivallahden alueen ruoppaamista ja täyttöä. Ruoppaaminen on välttämätöntä, jotta saksalaisen Soulmade-yhtiön kylpylänä mainostettu hotelli voitaisiin rakentaa Taivalsaaren ja Hietaniemen rajapintaan.

Valituksilla on merkitystä, sillä vesilupa pitäisi saada ennen rakennusluvan hakemista. Hotellia ei tule, jos rantoja ei pystytä täyttämään.

Koska joululomat lähenevät, pian lienee käsittelyssä kaupunkilautakunnassa myös Taivalsaaren kärkeen kaavailtu Sigurd Frosteruksen puisto. Puistosuunnitelma on kätevästi linjassa hotellihankkeen toteutumisen kanssa, sijoittuuhan hotellin puistokin Taivalsaareen. Samalla ruopattaisiin koko Taivallahti ja perattaisiin rantoja koirapuistoineen Merikannontielle asti.

 

Lukisin Soulmaden ja Helsingin kaupungin yhteishankkeesta mielelläni myös Helsingin Sanomista tai HBL:sta. Käsi ylös kuka on viimeksi lukenut aiheesta mitään?

Hiljaista on ollut, vaikka esimerkiksi Hesarilla olisi paukkuja vierailla Soulmaden pääpaikassa haastattelemassa hankkeen johtohahmoja. Erityisen hiljaa on ollut Helsingin kaupunki avoimuuden suhteen. Jos miettii julkisen keskustelun määrää Guggenheim-hankkeen, Helsinki Gardenin tai UrBaanan suhteen, on perin merkillistä, että tästä ei synny minkäänlaista keskustelua puolesta tai vastaan. Ehkä kaupungilla ajatellaan, että rahaa on käytetty alustukseen niin paljon, että nyt on sitten pakko rakentaa.

Helsingin Sanomien (7.11.) toimittaja Marja Salomaan jutussa Jälleen uusi kylpylähanke Helsingissä: Sompasaareen suunnitellaan uutta hotellia Soulmaden hanke esitellään 200 huoneen Taivallahti Spana.

Missä viipyy Hesarille tyypillinen jatko-osa hankkeen taustoista? Kaupunkitoimitukseen lähettämääni sähköpostikyselyyn sain vastaukseksi hiljaisuutta. Kulmakarvatrendejä ja näin asiantuntija neuvoo -juttuja luultavasti kaivataan, mutta niin kaivattaisiin infoa myös kylpylä-hotelli-spasta.

Entä Kauppalehti tai Taloussanomat? Millä hinnalla Helsinki myy tontin paraatipaikalta? Paljonko pitää laittaa kaupunkilaisten rahoja ruoppaukseen, että tontti saadaan saksalaista houkuttelevaan kuntoon? Miksei rahaa voinut käyttää Hesperian esplanadin kunnostukseen? Paljonko pitää käydä vieraita, että talo pyörii aikana, jolloin kukaan järkevä ihminen ei läträä kuumalla vedellä? Millä logiikalla yksityinen, voittoa tavoitteleva spa jatkaisi julkisen ja kaikille ilmaisen uimarannan uintikautta talvikauden yli?

 

Sivuillaan Soulmade mainostaa ymmärtävänsä asiakkaitaan ja luontoa yhtä kirkkaasti kuin majakka loistaa pimeässä. Yritys voisi tulla tutustumaan mahdollisiin uusiin naapureihinsa ja tuhottavaksi kaavailtuun viheralueeseen tänne Töölöön. Joulun aika on muutenkin pimeää, kaikki valo on tervetullutta.

Kaikille kaupunkilaisille, ei pelkästään lehdistölle suunnatun tiedotustilaisuuden voisi pitää Hietsun Paviljongissa, Merimelojilla, Mestaritallissa tai viereisen hautausmaan tiloissa. Ihan livenä, ei etäyhteyksin. Verkkotilaisuus on korona-ajan vitsi, jonka avulla voidaan todeta pöytäkirjaan, että asukkaita on hankkeen osalta kuultu. Sen osoitti jo Töölöntorin infotilaisuus.

Eihän sitä tiedä vaikka vanhentuneen asemakaavansa yli fyysisiltä mitoiltaan kasvanut kylpylä, anteeksi hotelli, ei kun siis Spa tai ehkä mahdollisesti tulevaisuuden asuintalo olisi kutistunut takaisin alkuperäiseen kokoonsa. Mistä me tiedämme mitä mannereurooppalaista kivaa me menettäisimme, kun mitään ei kerrota eikä ketään tunnu huvittavan kysyä ääneen?

 

Tilaisuus sopisi hyvin Hietsun Paviljonkiin, sillä paviljongin suunnitellut arkkitehti Gunnar Taucher kävi itsekin tutustumassa Berliinin Wannseen vastavalmistuneeseen uimalaan vuonna 1930. Wannseen uimala oli kaikkien berliiniläisten vapaa-ajan paikka, ei kovan rahan yksityinen ranta.

Taucher piirsi matkansa innoittamana suunnitelmat uimalasta myös Hietaniemen rannalle. Kolossi ei koskaan kuitenkaan toteutunut. Paikalle jäi vain Lasipalatsin kohtalotoveri, väliaikainen paviljonki, joka toimii vielä tänäkin päivänä. Myös sen ovet ovat auki kaikille.

Mikko Keski-Vähälä

Päätoimittaja

Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n hallituksen jäsen.