Uusi vuosi on alkanut ja on kovasti tuomassa Taivallahden päähän saksalaisketjun nyt paljon mainostettua hotellia, jonka ”takapihalle” asettuvan Sigurd Frosteruksen puiston puistosuunnitelman ja sen yli viiden miljoonan euron uudisrakennuskustannukset kaupunkilautakunta päätti hyväksyä joulunalusviikolla tiistaina 20.12. Summa ylittää kaksinkertaisesti kaupungin budjetissa puiston uudisrakentamiseen arvioidun 2,2 miljoonan summan. Se on myös todella mittava verrattuna puistojen uudistamiseen yleensä varattuihin summiin ottaen vielä huomioon, että kyse on suhteellisen pienestä puistosta, johon kaupunkilaisille on luvattu lähinnä grillikatos ja pieni leikkikenttä.

Puistosuunnitelmista esitettiin useita huomautuksia muun muassa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja monen töölöläisen osalta. Niissä vastustettiin myös kylpylähotellin rakentamista rantaan. Kaupunkilautakunnan vastaus muistutuksiin oli aina sama. ”Sigurd Frosteruksen puiston suunnittelua tehdään omana hankkeenaan, ei osana kylpylähotellihanketta.” Tämä ei pidä paikkaansa kuin näennäisesti, sillä koko puistosuunnitelma ja siihen sisältyvät rannan laajentamiset ja ruoppaukset tehdään hotellihakkeen ehdoilla, eikä niitä tarvitsisi tehdä pelkästään puiston tai kaupunkilaisten virkistymismahdollisuuksien parantamisen tähden. Kaupungin on kuitenkin esitettävä nämä erillisenä, jotta viiden miljoonan euron puistonkunnostus ei näyttäisi saksalaisen hotelliketjun suoralta ja periaatteessa kielletyltäkin tukemiselta. Itse puiston kunnostaminen, siellä olevan laittoman kaatopaikan poistaminen ja grillikatoksen ja leikkipaikan rakentaminen, ei vaadi rannan ruoppausta ja laajentamista.

Useat töölöläiset ovat ilmaisseet huolensa asiasta yhdistyksellemme Töölön kaupunginosat – Töölö ry:lle, vaikka kaupungin rahankäyttö ja rantojen muokkaus ulkomaisten hotellien ja sijoittajien tarpeiden ehdoilla, pitäisi olla kaikkien helsinkiläisten huoli. Yhdistyksemme teki myös oman muistutuksen puistosuunnitelmasta, joka koski erityisesti kaupunkilaisten syrjäyttämistä puiston suunnittelussa. Kun viidellä miljoonalla kunnostetaan pientä puistikkoa väitetysti ensisijaisesti alueen käyttäjille, olisi osallistavan hallinnon ideaalin mukaisesti ollut hyvä suunnitella sitä lähtökohtaisesti kaupunkilaisten ja alueen käyttäjien kanssa.

Kaupungilla näyttää olevan outo näkemys osallistavasta hallinnosta sillä sen vastaus oli, että asiasta on pidetty kesäkuussa Teams Live Event -tapahtuma, jossa jo valmiita hotellin ehdoilla tehtyjä suunnitelmia on esitelty kaupunkilaisille. Pimennossa tehdystä suunnitelmasta tiedottaminen sen valmistuttua, ei ole missään mielessä osallistavaa, eikä varsinkaan, jos kaikki suunnitelmiin tehdyt muutosehdotukset kaikuvat vain kuuroille korville.

Tämä on hyvin tyypillistä. Hyvän hallinnon teorioiden mukaisesti pitäisi pyrkiä osallistavaan ja keskustelevaan hallintoon. Kaupunki hoitaa käytännössä tämän niin, että se järjestää hankkeiden loppumetreillä välttämättömän tiedotustilaisuuden, jossa keskustellaan lähinnä siitä, miten mitään ei voi tehdä enää toisin.

Tämä muistuttaa lapsuuteni absurdia näennäishiihtokilpailua, jossa lähdettiin jonossa eikä ketään saanut ohittaa. Lopussa näyteltiin, että oikeasti kilpailtiin, vaikka kaikki tulivat maaliin jo etukäteen asetetussa lähtöjärjestyksessä.

Kaupunkilaisten sijaan saksalainen hotellisijoittaja ja tämän edustajat kuitenkin osallistettiin puiston ja rannan muokkaamisen suunnitteluun, vaikka hankejohtajan mukaan hekään eivät saaneet ihan kaikkia toivomuksiaan puiston osalta läpi. Viime aikoina hotellin markkinoijat taas ovat alkaneet tiedottaa hotellin hienosta arkkitehtuurista. Ja parempihan se on, jos hotellin arkkitehtuuri on tavanomaista parempaa.

Mutta parempikaan arkkitehtuuri ei kerro siitä miksi ranta-alue muokataan veronmaksajien rahallisella tuella yksityisen, yhden hotellin Saksassa omistavan toimijan tarpeisiin. Helsingin alati kiristyvässä hotellikilpailussa pienen toimijan selviämisestä ei ole edes mitään takeita. Ei ole vaikea ennustaa, että mahdollisesti kaupunkilaiset joutuvat lopulta kaivelemaan yhä enemmän omia taskujaan.

Mutta kaupunkilautakunta on viisaudessaan päättänyt budjetoida viisi miljoonaa saksalaishotellin ravintoloiden ja terassien takapihaan. Tuntuu kovin epäoikeudenmukaiselta, että sama kaupunkilautakunta ei viime keväänä halunnut kumota Hietsun paviljonkiin asetettua ravintolakieltoa ja päätti periä Hietaniemen aluetta monin tavoin elävöittäneeltä yleishyödylliseltä toimijalta liiketoimijoitakin suurempaa terassivuokraa maanvuokran päälle, ettei vaan vanhan rakennuksen korjannut ja pelastanut paikallinen toimija elävöittäisi aluetta liikaa. Mutta nyt alueen elävöittämisen nimissä miljoonia voidaan hyvin laittaa rannan muokkaukseen. joka mahdollistaa saksalaisen liiketoimijan ravintola ja hotellitoiminnan naapurissamme.

Markku Koivusalo

Kirjoittaja on Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n pj.

Kolumni Töölöläisessä 15.1.2022