Kolumni Töölöläisessä 9.10.2022

Kuulohäiriöitä kylpyläkaupungissa eli kenelle Helsingin rannat kuuluvat

Saimme huolestuneita kuulumisia aktiivisilta töölöläisiltä, jotka kertoivat, että aluehallintovirasto haluaa kuulla kaupunkilaisten kantoja Taivalsaaren vesialueen ruoppaamisen ja täyttämisen osalta. Kaupungin kaupunkiympäristötoimiala on nimittäin hakenut ELY keskukselta jo yli vuosi sitten ympäristölupaa toimenpiteeseen, jossa Hietarannan päätyä ja Taivalsaarta ruopataan ja rantaviivaa siirretään täytemaalla enimmillään noin 40 metriä merelle. Ensimmäinen kuulutus tästä Taivalsaaren rannan muutoksesta oli jo viime keväänä, mutta koska se ei näemmä kuulunut kenenkään korviin, annettiin ELY keskukselta lisäaikaa kaupunkilaisten kuulemiseen.

Hietsun paviljongillakin kuulimme varsinaisesta ruoppaushankkeesta vasta nyt. Tämä on hyvin omituista sillä itse ympäristöluvan hakemusasiakirjoissa omistamamme kiinteistö, kuuluu toimenpiteiden välittömään haittavaikutusalueeseen. Jos omassa mökkirannassaan aloittaa massiiviset ruoppaustoimet vieläpä mahdollisesti saastunutta pohjaa pinnalle tuoden ja samalla laajentaa 40 metrillä rantaansa, niin kannattaisi nyt ainakin lähinaapureille asiasta kertoa ja vaikka ihan keskustellakin asiasta. Mutta kenties kaupungilla on ajateltu, että juuri hankkeen riskien takia on parempi, etteivät naapuristo tai muutkaan kaupunkilaiset kuule asiasta ainakaan etukäteen.

Kyse ei ole nimittäin mistään riskittömästä hankkeesta sen enempää alueen herkän luonnon kuin myöskään alueen vapaa-ajan käyttäjien suhteen. Ruoppausalueella sijaitsevat kalojen kutualueet ja sen vieressä lintujen pesimäalueet, toimenpide voi myös samentaa vettä ja saada pohjassa ja alueella olevia haitta-aineita liikkeelle. Se myös muuntaa rantaviivaa paikon radikaalistikin ja sisältää betonisia näköala- ja kävelytasanteita vanhan luonnon rantaviivan sijaan. Hakija on kuitenkin sitä mieltä, että jos ruopatessa sitten roiskuukin, niin lopulta hankkeen hyödyt voittavat riskit. Tosin siinä missä hakija itsekin luettelee useita selkeitä riskejä ja selvittelee ELY keskukselle, miten pyrkii niitä minimoimaan, mitään varsinaista hankkeen hyötyä ei hakija osaa konkretisoida, vaan vetoaa epämääräisesti alueen ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksien paranemiseen.

ITSE ASIASSA hanketta tehdään Taivalsaareen rakennettavalle saksalaisen Soulmade hotelliketjun kylpylähotelille parantamaan siellä mahdollisesti majoittuvien business luokan matkustajien virkistysmahdollisuuksia. Tosin, kuten Eeva Eskola viime Töölöläisen haastattelussa huomautti, kyse ei ole enää mistään kylpylähotellista. Meritähti nimellä kulkevassa saksalaishotellin suunnitelmassa on 165 business luokan huonetta ja 40 superior luokan huonetta. Varsinainen karvalakkiosasto puuttuu kokonaan. Hotellissa on toki myös SPA osasto ja pieni allaskin, mutta niin on Kämpissäkin, eikä sitä kutsuta kaupunkilaisten yleisiä virkistysmahdollisuuksia lisääväksi keskustan kylpylähotelliksi.

On toki hyvä, ettei paikkaan ole enää tulossa ilmastomuutoksen, koronan ja energiakriisin viimeistään kuoppaamaa ja muutenkin jo aikansa elänyttä kylpylähotellikonseptia. Mutta juuri kaupunkilaisten uutena kylpylänä koko hanke syntyi ja siksi tästä Helsingin rantojen paraatipaikalle suunnitellusta saksalaishotellista puhutaan nyt jo hieman harhaanjohtavasti kylpylähotellina.

Tarkoitus ei ollut nimittäin rakentaa Taivallahteen taas yhtä uutta hotellia vaan kylpylä ja vastata näin 1900-luvun lopulla nousseeseen uuteen kylpyläbuumiin, jossa kylpylöitä alkoi nousta ympäri maata kuin sieniä sateella. Helsinki oli ollut pienen hetken 1800-luvun puolivälissä kylpyläkaupunki, kun erityisesti venäläinen aatelisto viihdytti itseään Ullanlinnan hienostokylpylässä. Tosin kulkutauti nimeltä kolera ja Venäjän sota Krimillä, aiheuttivat kylpylän nopean alasajon jo 1800-luvulla sen menettäessä venäläiset asiakkaansa. 2000-luvulle tultaessa Helsingistä puuttui kuitenkin suuri koko kansan kylpylähotelli, tuo eräänlainen ruotsinlaiva kuivalla maalla, jossa jälleen venäläiset turistit ja stressaantuneet lapsiperheet söivät märissä uikkareissa hampurilaisia uimaltaan reunalla tai siemailivat koktaileja muovipalmujen katveessa kuvitellen olevansa Karibialla.

Helsinkiin piti siis saada oma ”Karibiansa” ja kylpylähotellille etsittiin useitakin paikkoja, mutta koska Naantalin ja Ruissalon kylpylöistä tunnettu Rehab Group, nykyinen Sunborn Oy, oli sattunut 1998 pyytämään Helsingiltä aluevarausta juuri Taivallahteen jäi ajatus Taivallahdesta kylpylän paikkana itämään, vaikka Rehab ei varausta saanutkaan.

TÖÖLÖLÄISET olivat ehdottaneet kylpylähotellin vaihtoehdoksi paikalle pienimuotoisempaa ja kansainvälisestikin eksoottisempaa saunamaailmaa, jossa olisi ollut mukana kotimaisiakin yrittäjiä. Mutta kylpylähotellia janoavalle kaupunginhallituksen enemmistölle tämä ei käynyt vaan äänestyksessä hotelli voitti saunamaailman, tosin niukin äänin. Kylpylähotelli oli saatava, maksoi mitä maksoi, mutta juuri maksajaa hotellille ei sitten tahtonutkaan millään löytyä, kunnes 10 vuoden päästä vihdoin saksalainen hotelliketju vastasi huutoon ja tälle annettiin tonttivaraus paikalle 2019.

Tuolloin Töölön kaupunginosat lähetti viestin päättäjille toivoen, että töölöläisiä nyt vähintään tiedotettaisiin minkälaista hotellia ja millä ehdoin rannalle ollaan rakentamassa ja miten ihmeessä sen liikennejärjestelyt pyritään hoitamaan. Pyysimme kaupunkia järjestämään asiasta avoimen tiedostustilaisuuden vaikkapa Hietsun paviljongilla, jossa toimintasuunnitelmia avattaisiin myös alueen käyttäjille ja jossa asiasta kiinnostuneet voisivat hankkeesta kysyä.

Mutta viestin toisessa päässä odotti vain kuuromykkä hiljaisuus. Sen sanaton viesti näytti kuitenkin olevan, että nyt kun saksalaiset sijoittajat ovat vihdoin kuulleet epätoivoisen huutomme kylpylästä, josta itse asiassa tuleekin nyt vain hotelli, niin alue ja sen kuulumiset kuuluvat nyt heille eikä lainkaan teille, jolle koko asia ei nyt kuulu laisinkaan. Tai ei kuulu ainakaan ennen kuin pitää alkaa korjata alueelle ja ympäristölle aiheutuneita vahinkoja, jotka tietenkin aina lopulta kuuluvat sitten paikallisten hartioille.

Markku Koivusalo

Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n pj.