Pukusuojasta kulttuuritaloksi

Hietsun paviljongin kulttuuriperinnön tallennus ja historian kirjoittamisen hanke

Hietsun paviljonki (Töölön kylätalo) on kaikkien helsinkiläisten tunteman Hietarannan uimarannan vanha alkuperäinen pukusuojarakennus, joka kunnostettiin purku-uhan alta vuosina 2013–2015 Töölön kylätaloksi.

Talosta on sittemmin kehittynyt kaupunkilaisten rakastama juhlatila sekä merkittävä vapaan taiteen ja tieteen kulttuuritalo, jonka musiikkitoiminta palkittiin vuonna 2021 musiikin valtionpalkinnolla.

Hankkeessa pyritään dokumentoimaan tämä kulttuuristoriallinen muutos ja kirjoittamaan talon historia sekä erityisesti käsittelemään rakennuksen muuttumista pukusuojasta uudenlaiseksi kulttuuritilaksi.

Hanke dokumentoi prosessissa kohdattuja ongelmia ja onnistumisia ja sillä on näin erityistä tapausta yleisempi yhteiskunnallinen ja historiallisen merkitys osana keskustelua vanhojen rakennusten säilyttämisestä ja uudelleen elävöittämisestä kaupunkilaisille avoimina tiloina.

Hankkeessa myös kerätään kaupunkilaisten muistoja, kuvia ja yleistä stadilaista kansanperinnettä vanhasta pukusuojarakennuksesta.

Muistelut ja kuvat toimitetaan julkaistavan kirjan jälkimmäiseksi osaksi: Jälkiä hiekassa: Hietsun paviljonki paikallismuistoissa.

Teokseen myös kootaan historiaa ja muutosta edustavia kuvia Hietsun paviljongista vuosien varrelta sekä erityisesti prosessista, jossa purku-uhan alla oleva ränsistynyt pukusuoja sai uuden elämän kulttuuritalona.

Teoksen varsinainen kirjallinen osuus taas paviljongin, sen pelastamisen ja kunnostuksen ja siellä tapahtuneen toiminnan historiaa käsittelevistä asiantuntija-artikkeleista.