Su 15.1 klo 17:00, Suomen sanojen rakas vieraus

Vieraana kielimies ja kielentutkija Janne Saarikivi

    Todellisuudessa kielet eivät tietenkään ole pieniä, vaan kaikki kielet ovat samankokoisia. Jokainen niistä on koko maailma, universumi, tajunnan ja ajattelun täydellinen järjestelmä, ei tippaakaan vähempää. Jokainen yksittäinen sanakin on universumi, tai ainakin miniuniversumi. 

    Janne Saarikivi: Rakkaat sanat

    Sanojen muuttuminen työksi on maailman muutoksista eräs nopeimmista ja merkityksellisimmistä. Uskaltaisin sanoa, että se on myös eräs nopeimmista ja merkityksellisimmistä. Uskaltaisin sanoa, että se on myös eräs huonoimmin ymmärretyistä. Se mitä syödään, on yhä useammin saatu kieltä lukemalla, kirjoittamalla ja moninaistamalla sanoja otsa hiessä. Siitä, mikä ennen oli otiumia, lepoa ja kasvua, opiskelusta ja lukemisesta, on yhä useammin tullut laboria, kärsimystä ja synnytystuskaa ensin ruumiille ja sen jälkeen aivoille ja kieliyhteisöille. Burn out, loppuun palaminen uhkaa satoja miljoonia turhien sanojen tuottajia.

    Janne Saarikivi: Rakkaat sanat

    Sanoja, sanoja, sanoja…
    Sanoja, sanoja, sanoja…

    Aina kaiken niin kirkkaana nään
    Mua väärin vain ymmärretään

    Sanoja
    Sanoja väärinpäin latasin yllättäin
    Taisin sua satuttaa
    Enkä takaisin saa
    Mä puhuin ja yksin jäin

    Nylon Beat

    Elämämme sanojen keskellä, elämämme sanoista, elämäämme sanoittaen, sanoista toisillemme sanaillen, sanoista suuttuen ja niihin rakastuen, työskentelemme sanoilla, sanallisesti, uusia sanoja noukkien ja ikivanhoja uudestaan kierrättäen.

    Tiedemiehet kuvaavat maailmankautta sanoilla, kirjailijat luovat uusia maailmankaikkeuksia sanoilla, filosofit pohtivat sanojen rakentamaa totuutta, liikemiehet tuottavat sanoilla lisäarvoa, pettyneet kiroavat maailmaa sanoilla, reettorit, poleemikot ja runoilijat rakastavat puhdasta sanailua, mutta mitä kielitieteilijä ja varsinainen sanastotutkija kertoo meille sanoista, sanojen maailmasta ja sanojen kautta avautuvasta maailmasta.

    Mitä etymologisella maailmankatsomuksella on meille kerrottavaa häpeästä, koronasta, Töölöstä, rakkaudesta, totuudesta, seksistä, työstä, ihosta jne.  

    Sunnuntaina 15.1 Klassisen Hietsun sydäntalven konsertin (15-16:30) jälkeen Hietsun kirjallisuussalongin  vieraana kielimies ja sanojen tutkija Janne Saarikivi keskustelemassa sanoista uusimman kirjansa Rakkaat sanat pohjalta Markku Koivusalon ja yleisön kanssa.

    Mikä on luonnon, natsin, urheilun, lääkkeen, sodan, n-sanan, etymologinen totuus ja mikä on sen merkitys sanallisessa maailmassamme?

    Tule kuuntelemaan sanailua ja sanojen sanomaa Hietsun Paviljonkiin?

    Tilaisuuteen vapaa pääsy!

    Järjestää: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki

    Striimaus: Anders Pohjola

    Keskustelu katsottavissa myös Hietsun kulttuurikanavalla

    Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio