Hietsun akatemia

Hietsu Akatemia on uusi töölöläinen ”sivistysyliopisto”, jossa voi tulla kuuntelemaan ja opiskelemaan ilmaiseksi ja avoimesti perustutkimusta ja perussivistystä koskevia aiheita.

Syksyllä 2019 Akatemia järjestää kaksi luentoa perinnöllisyydestä

Perimä vastaan ympäristö: kädenvääntö elämästä.

Tiistaina 19.11.2019 klo 19-20. Hietsun paviljonki. Juhlasali.

Luennolla kurkistetaan elämän ilmiöihin biologian näkökulmasta. Onko kohtalosi kirjailtu DNA:n pirtanauhaan? Kuinka geenit ohjaavat olemustasi ja miten perinnöllinen tieto virtaa sukupolvelta toiselle DNA:n kielelle kirjoitettuna? Miten mutaatioiden kertyminen ja perimän korjauskoneiston pettäminen liittyvät sairauteen ja ikääntymiseen? Voiko biologista vääjäämättömyyttä paeta elämäntapojen tai tieteen keinojen avulla?

Luennoitsijana FM Katariina Karjalainen.

Katariina Karjalainen (FM) on perinnöllisyystieteilijä ja aikuiskouluttaja, joka on työskennellyt suomalaisissa biopankeissa ja Helsingin yliopistossa syöpätutkimuksen parissa. Hän on kiinnostunut tekemään tiedettä helpommin ymmärrettäväksi kuvittamisen keinoin ja pohtimaan molekyylibiologian ilmiöitä humaanista näkökulmasta.

Kulttuurinen perimä geenien ja ympäristön tuolla puolen.

Tiistaina 10.12.2019. Hietsun paviljonki. Juhlasali.

Luennolla käsitellään kulttuurisen perimän käsitettä ja ilmenemismuotoja. Ihmiseläin määrittyy muiden eläinten tapaan biologisen perimänsä ja ympäristönsä perustalta. Kulttuurisena olentona ihmisellä on kuitenkin myös sisäisestä biologisesta perimästä erillinen ulkoinen perimä, joka ei kuitenkaan ole läsnä välittömästi hänen ympäristössään. Tämän perimän tärkein välittäjä on kieli, muisti ja kulttuuriset perinteet, mutta miten tämä perimä konkreettisesti välittyy ja ohjaa ihmisten toimintaa.

Luennoitsijana VTT, Dosentti Markku Koivusalo

Koivusalo on valtio-opin dosentti Helsingin yliopistossa ja opettanut ja luennoinut erityisesti länsimaisesta poliittisesta, yhteiskunnallisesta ja taiteellisesta ajatteluperinteestä.