Unessa Festival 2.-4.3.2023 Hietsun paviljonki

Unessa Festivaali toi Hietsun paviljonkiin maaliskuussa 2023 nuoret tulevaisuuden taiteilijat kolmipäiväiseen festivaaliin, joka koostui konserteista, kuvataiteesta, valokuvataiteesta, tekstiilitaiteesta, muodista ja elokuvista.

Hietsun paviljonki, Hiekkarannantie 9, Helsinki.

Järjestäjä H7 Live &  Töölön kaupunginosat – Töölö ry & Hietsun paviljonki

Festivaalin järjestely ja koordinointi: Léo Pignol, Jussi Ojansuu ja Tara Valkonen

Festivaalin kummisetä: Markku Koivusalo

Osa ohjelmasta katsottavissa myös Hietsun paviljongin kulttuurikanavalla:

youtube.com/c/Hietsunpaviljonki

Kanavaa tukee @koneensaatio

Striimaus, valaistus ja liveääni: Centre de Ville Oy www.centredeville.com

Ohjaus: Ville Syrjäläinen

Ääni: Antti Kauppinen

Kamera: Mathilda Elias ja Sandhja Kuivalainen

Kanavaa tukee @koneensaatio

Mukana Tara Jovana Valkonen, Léo Pignol, Jussi Ojansuu, Natalie Hamada, Juuli Kangasniemi, Aaron Sirainen, Nayab Ikram, Harry Ward, Siiri Halko, Juho Kuosmanen, Ellen Järnefelt, Tania Nathan, Juuli Kangasniemi, Toivo Heinimäki, Elina Brotherus, Samuel Sinikallio, Niillas Holmberg, Pauli Lyytinen, Tara & Kajsa, DJ Victoria / DJ Kalle Luoto

Striimaus, valaistus ja liveääni: Centre de Ville Oy www.centredeville.com

Ohjaus: Ville Syrjäläinen

Ääni: Antti Kauppinen

Kamera: Mathilda Elias ja Sandhja Kuivalainen

Torstai 2.3. 2023

17.00 Näyttelyn avajaiset

18.30 Avajaiskonsertti:

Tara Jovana Valkonen, sello

19.00 Taiteilijat kertovat

Natalie Hamada, Juuli Kangasniemi, Aaron Sirainen, Nayab Ikram

Perjantai 3.3. 2023

Ohjelma:

16.00 Pop-upin avajaiset

19.00 Konsertti: Harry Ward, viulu & Noora Ylönen, piano

20.15 Keskustelu: Siiri Halko, Juho Kuosmanen & Samuel Sinikallio

21.00 Elokuva: Haikara (ohj. Siiri Halko)

Lauantai 4.3. 2023

17.00 Esitys: Tania Nathan

18.00 Keskustelu: Juuli Kangasniemi, Toivo Heinimäki, Elina Brotherus & Samuel Sinikallio

19.30 Konsertti: Niillas Holmberg & Pauli Lyytinen

21.00 Konsertti: Tara I Kajsa

22-02 Iltajuhla DJ Victoria / DJ Kalle Luoto

Esiintyvät muusikot

Johtava nuori australialainen viulisti Harry Ward on kansainvälisesti kysytty solisti sekä kamarimuusikko. Hän soittaa nyt ykkösviulua Berliinin filharmonikoissa, opiskeltuaan ensin maineikkaassa Karajan-akatemiassa Noah Bendix-Balgleyn johdolla. Ennen Berliiniä Harry on opiskellut Australian National Academy of Musicissa Robin Wilsonin johdolla ja Kunst Universität Grazissa Boris Kuschnirin luokalla.

Harrylla on kunnia soittaa anteliaalta lahjoittajalta lainassa olevaa Pietro Landolfi-viulua vuodelta 1780.

Pianisti Noora Ylönen (1995, Helsinki) on intohimoinen kamarimuusikko, joka on aktiivisesti esiintynyt Suomessa sekä Euroopassa, muun muassa Itävallassa, Saksassa, Puolassa, Italiassa, Virossa sekä Hollannissa. Noora on opiskellut pianonsoittoa ensin Sibelius-Akatemiassa, sitten Berliinin Taideyliopistossa ja nyt hän suorittaa parhaillaan toista maisterin tutkintoaan Essenissä Folkwang Universität Der Künstessä professori Henri Sigfridssonin johdolla. Pandemia-aikana Noora uppoutui kuvataiteen maailmaan öljy- sekä akvarellivärien kautta, ja hän maalaa nykyään säännöllisesti kotonaan Berliinissä.

Nooraa ovat ystävällisesti tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica- säätiö, Wegelius-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö.

Tara Jovana Valkonen (s.1999) aloitti sellonsoiton 6-vuotiaana ja haaveili lapsena sekä sellistin että kuvanveistäjän ammateista. Kolmetoistavuotiaana Tara nappasi käteensä kitaran, ja rock syrjäytti klassisen musiikin useaksi vuodeksi, kunnes hän kuuli Olivier Messiaenin Turangalîla-sinfonian ja kiinnostui intohimoisesti nykymusiikista.

Taran opintoja ja työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taike, Greta ja William Lehtisen säätiö, Musiikin edistämissäätiö, sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö.

Tara on toiminut festivaalin järjestäjänä ja esiintyy  näyttelyn avajaisissa to 2.3 klo 17:30.

Kirjailija-muusikko Niillas Holmbergin ja saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytisen uudessa yhteistyössä kuulijoille kerrotaan maisemia, joissa rantojen vesiraja nousee ja laskee. Holmberg lukee runojaan yhdistellen runonlausuntaansa rantaviivojen fragmentoimaa joikua. Tähän Lyytinen rakentaa kokonaisia musiikillisia maailmoja saksofonia, perkussioita ja elektroniikkaa hyödyntäen. Ja kelit vaihtelee. 

Girječálli-musihkár Jalvvi Niillas Holmberg ja saksofonista-komponista Pauli Lyytinen hábmeba buolli geavgŋáid ja galbmi savvoniid jietnamáilmmi. Dálkkit dat rievddadit. Dáin čáziin ihtalit divttat, mat ain rávdnjot luohtin – ja muhtun šuoŋat gullojit vuosttas ja maŋimuš geardde dán konsearttas. Saksofon, rytmačuojanasat ja elektronihkka ráhkadit báikkuid duogáža, muhto duollet dálle dat váldet sátnesaji.

Festivaalin elokuvaohjaat

Siiri Halko (s. 1996) on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta valmistunut suomalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on ohjannut useita lyhytelokuvia, niistä mainittakoon terävän masennusta käsittelevän sosiaalisen komedian Katharsis Oy:n (2020) sekä Haikaran (2021), joka sai ensi-iltansa maineikkaan Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalin kilpailussa ja joka oli parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkaana vuonna 2022.

 

Valmistumisensa jälkeen Halko on luonut yhdessä Juho Kuosmasen ja Ayderus Ahmedin kanssa televisiosarjan Zone B (2022), johon he kokosivat Itä-Helsinkiläisiä nuoria ilman kokemusta näyttelemisestä ja järjestivät heidän kanssaan työpajoja, joissa sarja syntyi leikin sekä keskustelun kautta. Tällä hetkellä Halko työstää ensimmäistä kokopitkää kasvattisisaruudesta kertovaa elokuvaansa The Well yhdessä Silmu Filmsin kanssa.

“Elokuva on minulle elämän jäsentämisen työkalu. Se auttaa tuomaan hivenen järkeä tähän sekavuuteen, se helpottaa kipua ja voi saada meidät nauramaan peloillemme.”

Juho Kuosmanen (s. 1979) on helsinkiläinen, vuonna 2014 Aalto-yliopiston elokuvataiteenlaitokselta valmistunut elokuvantekijä, jonka kaikki elokuvat ovat palkittu Cannesin elokuvajuhlilla. Taulukauppiaat (2010) voitti ensimmäisen palkinnon Cannes Cinefondationissa ja Hymyilevä mies (2016) Prix un Certain Regardin. Hänen viimeisin elokuvansa Hytti nro 6 voitti kilpailun Grand Prix -palkinnon. Palkittujen elokuvien tekemisen lisäksi Kuosmanen on ohjannut avantgarde-oopperaa ja -teatteria, minkä lisäksi hän tekee myös mykkäelokuvia elävällä musiikilla ja foley-äänillä. Kuosmanen on synnyinkaupungissaan Kokkolassa järjestettävän pienen elokuvafestivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja.

Näyttelyn taiteilijat

Aaron Siraisella (s. 1999) on ainutlaatuinen tapa maalata töissään figuratiivisia kuvia, joissa todellisuus sekoittuu yhteen mielikuvitus- ja tunnemaailman kanssa ja luo mielenkiintoisen sekoituksen geometrian, värin ja muodon välille. Hän maalaa yleensä muotokuvia erilaisista hahmoista unohtamatta kuitenkaan klassisia aiheita kuten maisema- ja asetelmamaalauksia. Sirainen löytää inspiraationsa kasvoista, paikoista sekä tilanteista. Hän pyrkii jatkuvasti keskittymään näkemiseen, tuntemiseen ja ilmaisemiseen.

Natalie Hamada uskoo muotokuvan olevan tarina, syvä yhteys ja jotakin fyysisen figuratiivisuuden ylittävää. Jotain, mikä paljastaa sisäisen minän ominaisuuksia. Hamada kerrostaa, yhdistää ja hämärtää erilaisia kuvia sekä motiiveja seripainomenetelmällä, esittäen osittaisia muistoja ja siten yrittämällä ymmärtää määrittelemätöntä.

Nayab Noor Ikram (s. 1992, Maarianhamina) on juuriltaan pakistanilainen valokuvaaja ja visuaalinen taiteilija, joka on varttunut Ahvenanmaalla ja  asuu tällä hetkellä Turussa. Ikram työskentelee konseptien parissa, jotka käsittelevät kahden paikan välissä olemiseen, kulttuuriseen identiteettiin  sekä kollektiiviseen muistiin liittyviä tunteita. Hän tutkii näitä konsepteja hyödyntämällä symboleja, rituaaleja ja ilmaisemisen abstrakteja muotoja valokuvien, performanssien sekä installaatioiden kautta. Vuonna 2019 Ikram palkittiin Svenska kulturfondenin kulttuuripalkinnolla.

Juuli Kangasniemi on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee tällä hetkellä valokuvan, liikkuvan kuvan ja tekstiilien parissa. Hän käyttää kameraa ollakseen leikkisä ja mahdollisuutena liikkua lähemmäs ja kauemmas. Viime aikoina hän on töissään tutkinut äiti-tytär-suhdetta, äkillisiä tunteita ja absurdia todellisuutta. Kangasniemi on inspiroitunut herkullisesta sekä runsaan koristeellisesta estetiikasta.

Elina Brotherus on valokuva- ja videotaiteilija. Hänen työskentelynsä on vaihdellut omaelämäkerrallisten ja taidehistoriallisten aiheiden välillä. Varhaisten omakuvien jälkeen Brotherus keskittyi ihmisfiguurin ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin suhteeseen. Viimeaikaisissa palkituissa teoksissaan Brotherus on käyttänyt performatiivista työtapaa ja mm. Fluxus-taiteilijoiden kirjoittamia teosohjeita.

 

“Taide seuraa elämää. Taideopiskelijana käytin omia kokemuksiani työskentelyni lähtökohtina. Saatoin päätökseen sekä aikaisemmat (tiede)opintoni että ensimmäisen avioliittoni. Tämä äkillinen vapautuminen tuli näkyväksi taiteessani. Seuraavaksi muutin ulkomaille ja kiinnostuin maalaustaiteen ilmaisukeinoista ja ikonografiasta. Käytin edelleen itseäni mallina mutta olin kuvantekijä, en elämänkerturi. Kun lähestyin neljääkymmentä, omaelämäkerrallisuus hiipi sisään takaovesta. Se ei ollut suunniteltua, mutten myöskään sitä estellyt. Strategiani taitelijana onkin hyväksyä kuvat jotka kulloinkin on tärkeää tehdä.”

Pop-up

Juulia Jämsä on tekstiilisuunnittelija, maratonjuoksija ja innokas käsityöläinen. Juulian työskentelyprosessit ovat hyvin nopeita ja intuitiivisia, ja hän hyödyntää kierrätettyjä- ja ylijäämämateriaaleja niin paljon kuin mahdollista. Tällä hetkellä häntä inspiroi suomalaisen murtomaahiihdon historia ja valonnopeus. Juulia opiskelee Fashion, Clothing and Textile Design -maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa

Ellen Järnefelt rakasti muunnella kirpputorilöytöjään nuorempana, ja alkoi tehdä kokonaan omia vaatteitaan neljä vuotta sitten. Alettuaan ottaa vastaan tilaustöitä, idea ALIE:sta syntyi. Nyt hän tekee uniikkeja yksittäiskappaleita pääosin ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleista – häntä inspiroivat yllättävät väri- ja muotoyhdistelmät, tekstuurien kontrastit ja materiaaliyhdistelmien ajallinen kerrostuma. Jokaisessa vaatteessa on kokeilevia elementtejä, ja hän haluaa tuoda jokaiseen kappaleeseen jotain uutta.

Toivo Heinimäki (s. 1995) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja pienkustantaja. Heinimäki pyörittää vuonna 2020 perustettua Utu Press -kustantamoa, joka on erikoistunut pienen painoksen valokuvataidejulkaisuihin. Kolmen toimintavuoden aikana kustantamon kautta on julkaistu neljätoista lehteä ja kirjaa.

Kustannustoiminta sai alkunsa Heinimäen kokemasta tarpeesta luoda uusia matalan kynnyksen esittämisalustoja uransa alussa oleville suomalaisille valokuvan parissa työskenteleville kuvataiteilijoille. Utu Press -toiminta painottuu valokuvan esille tuomisen lisäksi käsin tekemiseen, taiteilijoiden väliseen yhteistyöhön sekä paikallisuuteen.

Sanat 

Tania Nathan on identiteettiä ja sen teemoja tutkiva dekoloniaalinen runoilija, joka kyseenalaistaa, kuka saa luoda ja välittää merkityksellistä sisältöä ja muistoja. Hänen kirjansa Daughter of Immigrants on novelleista sekä runoista rakentuva kokonaisuus, joka sisäistää rakkauden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sekä intersektionaalisuuden teemoja. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä, mutta haaveilee jonain päivänä palaamisesta juurillensa Kaakkois-Aasiaan.

Samuel Sinikallio toimii Unessa Festivaalin virallisena toimittajana. Hän opiskelee tällä hetkellä kotimaista kirjallisuutta Helsingin opistossa. Häntä viehättää erityisesti kirjoitettujen sanojen voima, tuntematon tulevaisuus, kiihkeät keskustelut sekä ihmiset, jotka eivät kaihda kulkea vastavirtaan.

Illan DJ

Kalle Luoto vastaa Unessa festivaalin ehkä ristiriitaisen unettomien päätöskarkeloiden keskiyönjälkeisestä äänimaailmasta. Syvällisesti musiikin parissa varttuneena, sekä alakulttuurien ja hikisten tanssilattioiden parhaista antimista nauttivana, hän uskoo levyjen soitosta heijastuvan parhaimmillaan jonkinlainen ajan hengen ja vapaamielisen hetkessä olemisen kättely. Tällä kertaa puristus on varmasti sopivan unenomainen, suunnattuna kuitenkin säestämään mitä elostelevinta ja irvokkainta hauskanpitoa.

Victoria on DJ ja selektori, joka lipuu musiikillisesti eri tunnelmissa paikasta ja tapahtumasta riippuen. Hänellä on kuukausittainen radio-ohjelma IDA Helsinki-nettiradiossa ja hän soittaa erityisesti Helsingissä klubeilla ja tapahtumissa.

Musiikkimatka Unessa-festivaalissa Victorian osalta tulee yhdistelemään elektronista skaalaa, tummempia sävyjä sekä pehmeämpiä tunnelmia yhteen sulautuneena kokonaisuutena.