13.-14.11.2021 Äärellä festivaali

Vuonna 2021 toimintansa aloittava Äärellä -festivaali tarjoaa kiehtovia kohtaamisia 1500–1700 lukujen musiikin ja elektronisen taidemusiikin välillä. Ainutlaatuinen festivaalikonsepti tuo yhteen laaja-alaisia muusikoita vanhan musiikin suomalaisesta kärkikaartista sekä elektronisen musiikin eri sukupolvien edustajista.

Hietsun paviljongissa 13.-14.11. tapahtuva festivaali käsittää kaksi päivää, kolme esitystä, musiikkia Tromboncinosta, Monteverdista ja Strozzista Nico Muhlyyn, elektroakustisiin teoksiin, live-elektroniikkaan sekä Shinji Kankin ääniteokseen. Kansainvälisenä vierailijana on mm. Dunedin Consortin ja Fretworkin kanssa konsertoinut gambisti Liam Byrne (Irlanti/US), joka yhdistää usein esityksissään vanhaa gambaohjelmistoa ja uutta elektronista musiikkia.

Festivaalin ohjelmisto kumpuaa esiintyjien luovasta ja omintakeisesta otteesta, johon kuuluu improvisaatio ja ennakkoluuloton lähestymistapa äänen eri olomuotoihin. Äärellä -festivaalin taiteelliset johtajat ovat cembalisti Marianna Henriksson ja taideyliopiston taiteellisen tutkimuksen professori, muusikko Otso Lähdeoja, ja tuottajana toimii Kaisamaija Uljas. Idea festivaalin perustamiseen ja kuratoimiseen syntyi yhdessä soittamisen ja keskustelujen myötä.

13.11.2021 klo 18-20 Äärien harmonia

Festivaalin aloittavassa “Äärien harmonia” -konsertissa esiintyvät yhdessä ja lomittain lähes kaikki festivaalin taiteilijat. Tapahtuu muodonmuutoksia: vanhasta musiikista kuoriutuu elektronista musiikkia, kokonaiset kappaleet hajoavat fragmenteiksi, ja lopulta kellutaan eri äänimateriaaleista syntyneessä keitoksessa. Väliajallisessa ohjelmakokonaisuudessa kuullaan varhaisbarokin säveltäjien musiikkia, elektroakustisen musiikin repertuaaria, nykysävellyksiä periodisoittimille sekä esiintyjien improvisaatioita ja sovituksia. Mm. Tromboncino – Strozzi – Peri – Mills – Merula – Muhly – Biosphere

 Esiintyjät:

 • Liam Byrne, viola da gamba & elektroniikka

 • Marianna Henriksson, cembalo

 • Tuuli Lindeberg, sopraano

 • Petri Kumela, kitara

 • Otso Lähdeoja, elektroniikka

 • Tuomas Norvio, elektroniikka

Liput 20 €. Alennusryhmät 10 €

14.11. 2021 klo 16-17:30 Kronos ja Kairos: ajan pintaan heijastuva musiikki.

Keskustelua ja musiikkia ruoan sekä juoman äärellä

Kutsumme festivaalin taiteilijat sekä yleisön keskustelun, ruoan ja juoman äärelle jakamaan pohdintaa vanhan musiikin sekä elektronisen musiikin välisistä silloista ja ilmiöistä. Monet festivaalin muusikoista ovat kotonaan ylirajaisessa työskentelyssä niin uuden musiikin, improvisaation, elektroniikan kuin satoja vuosia vanhan musiikin parissa. Miten nykypäivän muusikkous kantaa mukanaan erilaisia aikakerrostumia ja äänellisiä ulottuvuuksia? Mikä yhdistää tai erottaa eri aikakausien äänimaailmoja, ja miten ne elävät suhteessa toisiinsa meidän ajassamme?

Festivaalin taiteelliset johtajat Marianna Henriksson ja Otso Lähdeoja esiintyvät cembalo ja elektroniikka -duollaan. Tarjolla tapas-tyyppinen ateria (V&G), virvokkeita ja viiniä.

Keskustelemassa festivaalin esiintyjiä ja suunnittelijoita

Esiintyjät:

 • Marianna Henriksson, cembalo

 • Otso Lähdeoja, elektroniikka

Liput 20 € sisältää tapastarjoilun. Alennusryhmät 15 € sisältää tapastarjoilun

Sunnuntai 14.11.2021 klo 18–19 Äären triptyykki

Festivaalin päätöskonsertti sisältää kolme itsenäistä musiikkikokonaisuutta. Gambisti Liam Byrne esittää Nico Muhlyn (*1981) teoksen Long Phrases for the Wilton Diptych (2015) viola da gamballe ja elektroniikalle. Äänitaiteilija Shinji Kanki esittää osioita Bashon (1644-1696) haikuun perustuvasta edelleen täydentyvästä elektronisen musiikin teossarjastaan. Kuullaan myös Jesper Nordinin (*1971) Semper dolens -teos (2018), jonka esittävät sopraano Tuuli Lindeberg ja aktiiviakustista laajennettua kitaraa soittava Petri Kumela. Sekä Nordinin että Muhlyn teokset ammentavat menneisyyden äänimaailmoista.

Esiintyjät: 

 • Liam Byrne, viola da gamba & elektroniikka

 • Petri Kumela, kitara

 • Tuuli Lindeberg, sopraano

 • Shinji Kanki, elektroniikka

Liput 20 €. Liput, alennusryhmät 10 €

Järjestää: Äärellä-festivaali yhteistyössä Töölön kaupunginosat- Töölö ry & Hietsun paviljonki