Sunnuntaina 28.1 klo 18:00, Diktaattorin kanssa Hietsussa

Vieraana professori Jussi Pakkasvirta

  Kun laillisuus riittää pelastamaan yhteiskunnan, silloin laillisuus; kun se ei riitä, silloin diktatuuri.

  Diplomaatti ja valtiomies Valdegaman markiisi Juan Donoso Cortés: Puhe diktatuurista 1849.

  Suomalainen on hyvin kekseliäs, loputtoman kärsivällinen ja ennen kaikkea hyvin taitava soveltamaan käytäntöön: tietämättöminkin maalainen osaa rakentaa alkoholin tislauslaitteen ja huolimatta lainkuuliaisuudesta hämätä lakia, jos laki ei salli hänen vapaasti tyydyttää hallitsevaa intohimoaan.

  Espanjan konsuli Ángel Ganivet y García: Suomalaiskirjeitä 1896-1897

  Espanjassa totalitaarinen valtio harmonisoi maan kaikkien kykyjen ja energioiden toiminnat tavalla, jossa kansallisessa yhtenäisyydessä väistämättömämpänä velvollisuutena pidetty työnteko tulee olemaan ainoa kansantahdon edustaja.

  Francisco Franco: Voitonpuhe Madridissa 1939.

  Suomelle ja Espanjalle on yhteistä, että kumpikin sijaitsee Euroopan periferiassa – tosin mahdollisimman kaukana toisistaan – ja että molemmat ovat poliittisesti erikoistapauksia – tosin aivan erilaatuisia.

  Suomen va. asianhoitaja Madridissa: Carolus Lassila 1962

  Espanja, sinä nuoruutemme,
  Espanja, sinä sydämissämme puhjennut tumma ruusu,
  Espanja, sinä ystävyytemme kuolema yössä,
  sinä ystävyytemme katoamattoman toivon loisteessa,
  sinun öljypuusi runneltiin, sinun maatasi raastoivat tuhannet haavat

  Jenny Pajunen: Espanja, sinä nuoruutemme 1976

  Espanja
  Ilman sinua
  Viini ei maistu
  Enää samalta

  Espanja, maxima calidad
  Minimos precios

  J. Karjalainen: Espanja 1992

  Euroopan koillisella laidalla sijaitseva pieni pohjoinen tasavalta nimeltä Suomi on nyt luopunut perinteisestä puolueettomuudestaan, kun naapurissamme Venäjällä on vallassa sen mahtavaa mystisimperialistista historiaa nostalgisoiva ortodoksisnationalistinen häikäilemättömän entisen KGB upseerin Vladimir Putinin diktatuuri.

  Mutta miten Neuvostoimperiumin naapurissa puolueettomuutta vakuuttanut Suomi tuli toimeen kylmän sodan aikana Euroopan lounaisella laidalla sijaitsevan kuuman Espanjan kanssa, jota hallitsi 40 vuotta mystisimperialistista historiaa nostalgisoiva katolilaisnationalistinen entisen siirtomaavallan Afrikan armeijan julman kenraalin Francesco Francon diktatuuri.

  Espanjasta, Suomesta, erilaisista Espanjoista ja erilaisista Suomista, niiden erilaisista suhteista ja suhteiden erilaisista välittäjistä, sodista, rauhasta, diktatuurista ja diplomatiasta, flamencosta ja monesta muusta jutellaan Hietsun paviljongilla kun Hietsu is Happeningin Flamenco Happeningin jälkeen paviljongille saapuu Latinalaiseen Amerikkaan ja Espanjaan perehtynyt Alue- ja kulttuuritutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta keskustelemaan kirjastaan Francon kanssa yhdessä toiminnanjohtaja Markku Koivusalon ja yleisön kanssa.

  Keskustelu kello 18, mutta sitä ennen voi siis kello 15 nauttia myös Francon diktatuurin kansallissovinnaisesta turistiflamencosta vapautuneesta flamencosta, kun espanjalaiset flamencon mestarit Juan Antonio Suárez ja Victor Carrasco tuovat paviljongin pieneen saliin flamencon todellisen intensiteetin.

  Järjestää: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki

  Striimaus: Anders Pohjola

  Keskustelu katsottavissa myös  Hietsun Youtube kulttuurikanavalla

  Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio