Perjantai 3.3.2023 klo 20:15 osana Unessa Festivaalia.

Siiri Halon elokuva Haikara.

  Unessa festivaalin perjantai illan elokuvana Siiri Halon Haikara.

  Elokuvaa ennen keskustelu 20:15

  Elokuvaohjaus 2020-luvun Suomessa, vieraana elokuvaohjaajat Siiri Halko ja Juho Kuosmanen. Juontaa Samuel Sinikallio

  Katso koko festivaalin ohjelma linkistä

  Siiri Halko (s. 1996) on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta valmistunut suomalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on ohjannut useita lyhytelokuvia, niistä mainittakoon terävän masennusta käsittelevän sosiaalisen komedian Katharsis Oy:n (2020) sekä Haikaran (2021), joka sai ensi-iltansa maineikkaan Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalin kilpailussa ja joka oli parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkaana vuonna 2022.

  Valmistumisensa jälkeen Halko on luonut yhdessä Juho Kuosmasen ja Ayderus Ahmedin kanssa televisiosarjan Zone B (2022), johon he kokosivat Itä-Helsinkiläisiä nuoria ilman kokemusta näyttelemisestä ja järjestivät heidän kanssaan työpajoja, joissa sarja syntyi leikin sekä keskustelun kautta. Tällä hetkellä Halko työstää ensimmäistä kokopitkää kasvattisisaruudesta kertovaa elokuvaansa The Well yhdessä Silmu Filmsin kanssa.

  “Elokuva on minulle elämän jäsentämisen työkalu. Se auttaa tuomaan hivenen järkeä tähän sekavuuteen, se helpottaa kipua ja voi saada meidät nauramaan peloillemme.”

  Juho Kuosmanen (s. 1979) on helsinkiläinen, vuonna 2014 Aalto-yliopiston elokuvataiteenlaitokselta valmistunut elokuvantekijä, jonka kaikki elokuvat ovat palkittu Cannesin elokuvajuhlilla. Taulukauppiaat (2010) voitti ensimmäisen palkinnon Cannes Cinefondationissa ja Hymyilevä mies (2016) Prix un Certain Regardin. Hänen viimeisin elokuvansa Hytti nro 6 voitti kilpailun Grand Prix -palkinnon. Palkittujen elokuvien tekemisen lisäksi Kuosmanen on ohjannut avantgarde-oopperaa ja -teatteria, minkä lisäksi hän tekee myös mykkäelokuvia elävällä musiikilla ja foley-äänillä. Kuosmanen on synnyinkaupungissaan Kokkolassa järjestettävän pienen elokuvafestivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja.

  Samuel Sinikallio toimii Unessa Festivaalin virallisena toimittajana. Hän opiskelee tällä hetkellä kotimaista kirjallisuutta Helsingin opistossa. Häntä viehättää erityisesti kirjoitettujen sanojen voima, tuntematon tulevaisuus, kiihkeät keskustelut sekä ihmiset, jotka eivät kaihda kulkea vastavirtaan.