Su 16.10. klo 17:30 Keskustelu ihmismielestä ja aivoista kulttuurisina artefakteina
“Olemme siis kokonaan teoksia, toisin sanoen omia töitämme ja muistutamme nykyään yhtä vähän luonnollista ihmistä kuin tammi muistuttaa tammenterhoa tai kana munaa..”
Kieltä ajatellaan usein yksinkertaisesti välineenä ajatustemme välittämiseen, mutta entäpä jos juuri keinotekoisena välineenä kieli onkin perustava väline tiedostamiseen ja ajatusten muodostamiseen?
Ja entäpäs jos itse mieli ja aivot ovat osaltaan keinotekoisia tuotteita ja juuri tuo keinotekoisuus tekee niistä ihmismielen ja aivot.
Ajatus aivojemme keinotekoisuudesta ei ole vieras mielenfilosofiselle perinteellemme vaan voidaan jäljittää omana ajatteluperinteenä Descartesista G. H. Lewesiin kunhan vain luovutaan filosofian historian standardiesityksistä ja luetaan uudestaan ja tarkemmin erityisesti Étienne Bonnot de Condillacin kirjoituksia, ranskalaisia ideologeja ja kolmen saksalaisen H:n eli Herderin, Hamannin ja Humboldtin, kielifilosofiaa.
Mutta mitä tämä perinne kertoo oman aikamme ajattelusta ja minkälaisia ajatuksia digitaalinen kulttuurimme ja tietokoneistetut aivomme tuottavat?
Sunnuntaina 16.10, klo 17:30 Klassisen Hietsun jälkeen Hietsun akatemiassa keskustellaan ihmismielestä ja avioista kulttuurisena artefaktina.
Hietsun akatemiassa vieraana neuropsykologian erikoispsykologi ja filosofian historian dosentti Timo Kaitaro keskustelemassa Markku Koivusalon ja yleisön kanssa uusimman aivojensa tuotteen: Language, Culture and Cognition from Descartes to Lewes teoksen perustalta.
Tervetuloa kuuntelmaan ja keskustelemaan!
Osallistu myös Klassisen Hietsun konserttiin ennen keskustelua.
Järjestäjä: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki
Striimaus: Anders Pohjola .
Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio