Keskiviikkona 15.12 klo 18, Varhainen feminismi Hietsussa

Vieraana filosofit Martina Reuter ja Erika Ruonakoski sekä filologi Laura Lahdensuu

  Nainen, herää! Järjen hälytyskello soi kaikkialla maailmassa: tunnista oikeutesi! Ennakkoluulot, kiihkomielisyys, taikausko ja valheet eivät enää ympäröi luonnon mahtavaa valtakuntaa. 

  — Olympe de Gouges: Naisten oikeudet: Kuningattarelle 1791

  Kateudesta naisia taas soimaavat häijyt miehet, jotka ovat tunteneet monia itseään älykkäämpiä ja tavoiltaan jalompia naisia, ja joiden sydän on siksi täyttynyt surusta ja katkerasta halveksunnasta. 

  — Christine de Pizan: Naisten kaupungista 1405

  Väitän, että kaikki miehet ovat rumia naisiin verrattuna eivätkä sen tähden naisten vastarakkauden arvoisia, elleivät naiset rakasta heitä oman ylevän ja hyväntahtoisen luonteensa vuoksi, sillä heistä saattaa tuntua tylyltä olla rakastamatta rakastavaa miestä edes vähän. 

  — Lucrezia Marinella: Naisten ylevyydestä ja erinomaisuudesta sekä miesten vioista ja puutteista 1600

  Miksi naiset ovat luonnostaan parempia kuin miehet? Miksi sukupuolten järjen ja sielun kyvyt ovat yhdenvertaiset ruumiin eroista huolimatta? Minkälaisia kansalaisia naiset ovat ja minkälaisia heidän tulisi olla?

  Miesvaltaa murtamassa teos esittelee yhdeksän historiallista naisten puolustusta ja ylistystä Renessanssista klassisen ajan kautta modernin maailman kynnykselle. Mitä oli ennen modernia feminismiä? Kiista naisen luonnon arvosta. Järkeily naisten älyllisestä tasa-arvosta. Vaatimus naisten poliittisesta arvosta.

  Kolme jaloa ja oppinutta naista, filosofit Martina Reuter ja Erika Ruonakoski sekä filologi Laura Lahdensuu keskustelemassa Hietsun akatemiassa puutteellista ja katkeraa sukupuolta edustavan Markku Koivusalon kanssa.

  Teemoina mm. naisten ylevyys ja jalous, miesten viat ja puutteet, sukupuolten yhdenvertaisuus ja ero, naisten oikeudet ja miesten valta, sukupuolten ruumiinlämpö, lukuisten miesfilosofien perusteettomat väitteet ja naisten panettelut, naiset jumalan kuvana, miesten tekopyhyys, naisten kansalaisuus, kuukautisveren parantavat ominaisuudet ja kenties myös pääministerin bilettäminen.

  Tule kuuntelemaan ja mukaan keskustelemaan! Vapaa pääsy koronarokotetuille.

  Tarjolla myös glögiä ja piparia.

  Tai voit seurata keskustelua suorana lähetyksenä Hietsun kulttuurikanavalta.

  Striimaus: Anders Pohjola

  Järjestäjä: Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.