Sunnuntaina 10.9 klo 17:00, Olennainen puhe

Vieraana runoilija, kirjailija, esseisti Markku Paasonen

  Joskus filosofienkin tyylin alta erottuu hädin tuskin kuuluvaa kuolevan eläimen korinaa tai kammottavaa epäinhimillistä viserrystä: siellä puhuu kuuluisa oma ääni.

  Markku Paasonen: Lykätty salamurha 2023

  ”Minä olen ääni, hänen äänensä. Mutta jos minä olen ääni, hänen äänensä, mitä minä silloin olen, missä minä silloin olen? Hänen huulensa eivät liiku. Olenko minä siis ääni hänen sisällään, hänen pienen soikean luisen kallonsa sisällä? Ei, hänen kallonsa ei ole luuta, hänen kallonsa on lihaa, velttoa harmaata lihaa. Taikka, tarkemmin sanoen, niin minä otaksun, hänen kallonsa on ihraa.”

  Markku Paasonen: Hänen äänensä teoksessa Kaikki on tuhoutunut 2023

  Kielen omin laatuhan on juuri siinä, että se huolehtii vain omista asioistaan – eikä tätä tiedä kukaan. Siksi se on niin ihmeellinen ja hedelmällinen salaisuus, että kun ihminen puhuu vain puhuakseen, hän ilmaiseen ihanimpia ja alkuperäisimpiä totuuksia.

  Novalis: Monologi 1798

  Luonto säilyy vapaana kielen hämäryydessä, sen paino teoksen keveydessä, siinä näennäisessä kevytmielisyydessä, joka on kaiken todella vakavan puheen ehto.

  Markku Paasonen: Lykätty salamurha 2023

  Aikani kieltämätön intohimo on erottaa, ikään kuin eri tehtäviä varten, puheen kaksoisolemus, toisaalta karkea tai välitön, toisaalta olennainen.

  Stéphane Mallarmé: Säkeen kriisi 1897

  Se on kevyt, ilmava sana – siinä ei ole sellaista sanojen raskautta, jotka hamuavat todellisen maailman asioita ja yrittävät pitää niistä epätoivoisesti kiinni. Se on olennainen sana, palanen olennaista puhetta, ja siksi kielen kriisi ei kosketa sitä.

  Markku Paasonen: Lykätty salamurha 2023.

  Mitä on suomalaisuus kielen traumana?

  Ja kuinka paljon Jumalan armo painaa?

  Oliko punkki ajattelut jo kaiken tämän?

  Ja kuinka kirjoittaa käyttämättä kieltä?

  Mitä muuten Beckett virkkoi Suomen valtioneuvostossa?

  Näistä ja myös monista mykistä asioista lörpötellään sunnuntai päivän ratoksi, kevytmielisesti Hietsun paviljongilla, kun runoilija, kirjailija, esseisti Markku Paasonen kävelee paviljongille puhumaan olennaista puhetta teoksista Lykätty salamurha (2023) ja Kaikki on tuhoutunut (2023) lörppäsuisen toiminnanjohtaja Markku Koivusalon ja paikalle myös kävelleen yleisön kanssa.

  Nouse sinäkin ylös ja kävele Hietsuun kokemaan puhtaan kielen ilmestys! Maksutta!

  Kas, Elämmehän viimeisten aikojen sanoja.

  Keskustelua ennen voi nauttia maallisten enkelien taivaallisista barokkisävelistä Klassisen Hietsun sunnuntai konsertissa kello 15.

  Järjestää: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki

  Striimaus: Anders Pohjola

  Keskustelu katsottavissa myös  Hietsun kulttuurikanavalla

  Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio