Keskiviikkona 21.12 klo 19:00, Evakon paon evankeliumi

Vieraana kirjailija Merja Mäki

  Siihen aikaan julisti keisari Augustus näkemyksensä, että koko asuttu maailma oli rekisteröitävä. Tämä rekisteröinti oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki matkasivat rekisteröitymään, kukin omaan kaupunkiinsa. Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni Juudeaan, Daavidin kaupunkiin nimeltä Betlehem, sillä hän oli Daavidin huonetta ja sukua, rekisteröitäväksi yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka oli raskaana. Tapahtui heidän siellä ollessaan, että synnyttämisen päivä tuli täydeksi ja hän synnytti pojan, ensimmäisensä ja kapaloi tämän ja laittoi seimeen, koska heille ei ollut paikkaa majatalossa.

  Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον

  ”Muurikin poikiminen eteni vauhdilla, ja lehmä huusi tuskaansa pimeälle metsälle. Se ojensi kaulaansa silmät suureksi laajenneina, ja sen ääni tuli jostain hyvin syvältä. Suljin silmäni, tein ristinmerkin ja painoin käteni lehmän tummaa kylkeä vasten. Pyhä Neitsyt Maria, anna vasikan syntyä omin voimin, pyysin mielessäni […] kun pieni, kaksikyntinen sorkka ilmestyi näkyviin, pyyhin kalvoja sen ympäriltä ja tartuin kiinni. Aloin kiskoa. Hiki valui silmiini, muttei ollut aikaa pyyhkiä niitä. Kädet tärisivät ponnistuksesta ja ote lipesi vähän väliä märkien karvojen ja sorkan ympäriltä. Sentti sentiltä jalka tuli enemmän ulos, ja pian työntyi esiin toinen sorkka. 

  Merja Mäki: Ennen lintuja

  13. päivänä 1940 klo 12 Väinö Tanner julisti yleisradiossa, että kaikki asutut ja asumattomat alueet Koitsanlahden, Uukuniemen, Värtsilän ja Korpiselän kautta yhtyen nykyiseen rajaan Lahnajärvellä oli viholliselle luovutettava ja asutulta alueelta vetäydyttävä.

  Niinpä jätti myös kotinsa Laatokon rannalla, kalastajan tytär Alli ja lähti yhdessä raskaana olevan kälynsä kanssa kuljettamaan Korvenkukkaa ja Muurikkia yli viidensadan kilometrin päähän Seinäjoen kaupunkiin, koska Allin isällä oli siellä huonetta ja sukua.

  Tapahtui heidän matkallaan ollessaan, että Muurikin synnyttämisen aika tuli ja Muurikki synnytti lumeen mustan limanpeittämän pienen otuksen.

  Mutta mitä tapahtui sitten ja mitä tästä kaikesta kertovat muuttolinnut?

  Sodan tuomasta pakolaisuudesta, kodin jättämisestä ja muuttolinnuista keskustellaan joulun alusviikolla keskiviikkona 21.12, klo 19:00 Hietsun kirjallisuusillassa, kun vieraaksi saapuu esikoiskirjailija Merja Mäki keskustelemaan Markku Koivusalon ja yleisön kanssa kirjastaan Ennen lintuja.

  Joulunodotus ilta jatkuu heti keskustelun jälkeen Erinys -kvartetin joulukonsertilla kello 20:15, jossa kuullaan Kaija Saariahon Terra Memoria ja Benjamin Britteinin Jousikvartetti nro. 2 C-duurissa.

  Järjestää: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki

  Striimaus: Anders Pohjola

  Keskustelu katsottavissa myös  Hietsun kulttuurikanavalla

  Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio