Kolumni Töölöläisessä 14.8.2022

Elokuun on tuonut pimenevät illat ja ihmislaumat takaisin kesälaitumiltaan töihin kaupunkiin. Myös Hietsun paviljongilla avattiin syksyn ohjelmakausi, kun kolmaskymmenes Hietsu is happening! -konsertti soi vielä lämpimässä syksyn taitteen iltaruskossa Paviljongin rantaterassin edessä vieraanaan tällä kertaa jazzrumpali Aleksi Heinola ja harmonikkataiteilija Veli Kujala.

En itse ole koskaan ollut perinteisen hanurimusiikin suurimpia ystäviä, mutta kun virtuoosimainen Kujala soitti Philip Glassiä hiekkarannalla oli kokemus taivaallinen ja niin se oli myös sankoin joukoin paikalle saapuneesta aplodeihin puhkeavasta yleisöstä.

Kukapa olisi uskonut, että kaupungin hiekkarannalle voi tulla kuuntelemaan ilmaiseksi taiteelliselta tasoltaan kansainvälisiin musiikin mekkoihin kuuluvia esityksiä. Ei ainakaan ne kaupungin päättäjät, jotka julistivat aikoinaan, että vanha pukusuojarakennus on välttämättä purettava ja ettei mikään kansalais- tai kulttuuritoiminta muutenkaan sovi missään nimessä Hiekkarannalle. Hiekkarannalle tullaan ottamaan aurinkoa, uimaan, katsomaan pimuja ja juomaan kaljaa, eihän siellä hyvänen aika voi olla sen enempää matala- kuin korkeakulttuuria.

Olisin kaivannut näitä päättäjiä nyt myös syyskauden avajaiskonserttiin hieman laajentamaan kuvittelukykyään, mutta päättäjiä on ollut jatkuvasti paljon vaikeampi saada tutustumaan Hietsun paviljongin toimintaan, kun huipputaiteilijoita esiintymään siellä. Johtuuko se siitä, että päättäjille pitäisi hiekkarannalle olla tarjolla pimuja ja kaljaa ja näiden plasmat menevät täysin sekaisin, jos siellä joutuukin kohtaamaan taiteellisen ja kenties omia ennakkoluulojaan ja odotuksiaan kyseenalaistavan kokemuksen.

Taiteellista kokemusta on kuitenkin tarjolla Hietsussa taas taiteiden yönä, jolloin vanhan pukuhuoneen juhlasalissa voi nähdä maailman huippugallerioissa vierailleita valokuvataiteilija Jorma Purasen töitä ja ateljeessa tutustua kuvanveistäjä Inka Niemisen ja kirjallisuustieteilijä Teemu Ikosen ranta-aiheeseen videoinstallaatioon. Hiekkarannalle saapuu myös kaksinkertainen Finlandia voittaja Jukka Viikilä keskustelemaan Taivaallinen vastaanotto -kirjansa taiteellisesta vastaanotosta ja välissä kuullaan kitarataiteilija Petri Kumelan virtuoosimaista kitaraa. Elokuiseen yöhän taas voi tuudittautua Herrala & Innanen yhtyeen yöjazzin kera.

Mutta varoitus kaupungin päättäjille, jos tarkoitus on taiteiden yönä etsiä ennemmin ilmaista kaljaa ja katsella pimuja, niin Hietsun hiekkarannan sijaan kannattaa suunnata kohti keskustan vakiintuneempia taideinstituutioita ja juottoloita.

Markku Koivusalo

Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n pj.