Lauantai 4.3.2023 klo 17–21, Unessa Festivaalin kolmas päivä

 

Mukana muun muassa Tania Nathan, Juuli Kangasniemi, Toivo Heinimäki, Elina Brotherus, Samuel Sinikallio, Niillas Holmberg, Pauli Lyytinen, Tara I Kajsa, DJ Victoria / DJ Kalle Luoto

    Ohjelma:

    17.00 Esitys:

    Tania Nathan

    18.00 Keskustelu: Valokuva, taiteilijuus ja nyky-yhteiskunta

    Juuli Kangasniemi, Toivo Heinimäki, Elina Brotherus & Samuel Sinikallio

    19.30 Konsertti:

    Niillas Holmberg & Pauli Lyytinen

    21.00 Konsertti:

    Tara I Kajsa

    22-02 Iltajuhla

    DJ Victoria / DJ Kalle Luoto

    Tania Nathan on identiteettiä ja sen teemoja tutkiva dekoloniaalinen runoilija, joka kyseenalaistaa, kuka saa luoda ja välittää merkityksellistä sisältöä ja muistoja. Hänen kirjansa Daughter of Immigrants on novelleista sekä runoista rakentuva kokonaisuus, joka sisäistää rakkauden, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sekä intersektionaalisuuden teemoja. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä, mutta haaveilee jonain päivänä palaamisesta juurillensa Kaakkois-Aasiaan.

    Kirjailija-muusikko Niillas Holmbergin ja saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytisen uudessa yhteistyössä kuulijoille kerrotaan maisemia, joissa rantojen vesiraja nousee ja laskee. Holmberg lukee runojaan yhdistellen runonlausuntaansa rantaviivojen fragmentoimaa joikua. Tähän Lyytinen rakentaa kokonaisia musiikillisia maailmoja saksofonia, perkussioita ja elektroniikkaa hyödyntäen. Ja kelit vaihtelee. 

    Girječálli-musihkár Jalvvi Niillas Holmberg ja saksofonista-komponista Pauli Lyytinen hábmeba buolli geavgŋáid ja galbmi savvoniid jietnamáilmmi. Dálkkit dat rievddadit. Dáin čáziin ihtalit divttat, mat ain rávdnjot luohtin – ja muhtun šuoŋat gullojit vuosttas ja maŋimuš geardde dán konsearttas. Saksofon, rytmačuojanasat ja elektronihkka ráhkadit báikkuid duogáža, muhto duollet dálle dat váldet sátnesaji.

    Elina Brotherus on valokuva- ja videotaiteilija. Hänen työskentelynsä on vaihdellut omaelämäkerrallisten ja taidehistoriallisten aiheiden välillä. Varhaisten omakuvien jälkeen Brotherus keskittyi ihmisfiguurin ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin suhteeseen. Viimeaikaisissa palkituissa teoksissaan Brotherus on käyttänyt performatiivista työtapaa ja mm. Fluxus-taiteilijoiden kirjoittamia teosohjeita.

    “Taide seuraa elämää. Taideopiskelijana käytin omia kokemuksiani työskentelyni lähtökohtina. Saatoin päätökseen sekä aikaisemmat (tiede)opintoni että ensimmäisen avioliittoni. Tämä äkillinen vapautuminen tuli näkyväksi taiteessani. Seuraavaksi muutin ulkomaille ja kiinnostuin maalaustaiteen ilmaisukeinoista ja ikonografiasta. Käytin edelleen itseäni mallina mutta olin kuvantekijä, en elämänkerturi. Kun lähestyin neljääkymmentä, omaelämäkerrallisuus hiipi sisään takaovesta. Se ei ollut suunniteltua, mutten myöskään sitä estellyt. Strategiani taitelijana onkin hyväksyä kuvat jotka kulloinkin on tärkeää tehdä.”

    Juuli Kangasniemi on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän työskentelee tällä hetkellä valokuvan, liikkuvan kuvan ja tekstiilien parissa. Hän käyttää kameraa ollakseen leikkisä ja mahdollisuutena liikkua lähemmäs ja kauemmas. Viime aikoina hän on töissään tutkinut äiti-tytär-suhdetta, äkillisiä tunteita ja absurdia todellisuutta. Kangasniemi on inspiroitunut herkullisesta sekä runsaan koristeellisesta estetiikasta.

    Toivo Heinimäki (s. 1995) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja pienkustantaja. Heinimäki pyörittää vuonna 2020 perustettua Utu Press -kustantamoa, joka on erikoistunut pienen painoksen valokuvataidejulkaisuihin. Kolmen toimintavuoden aikana kustantamon kautta on julkaistu neljätoista lehteä ja kirjaa.

    Kustannustoiminta sai alkunsa Heinimäen kokemasta tarpeesta luoda uusia matalan kynnyksen esittämisalustoja uransa alussa oleville suomalaisille valokuvan parissa työskenteleville kuvataiteilijoille. Utu Press -toiminta painottuu valokuvan esille tuomisen lisäksi käsin tekemiseen, taiteilijoiden väliseen yhteistyöhön sekä paikallisuuteen.

    Samuel Sinikallio toimii Unessa Festivaalin virallisena toimittajana. Hän opiskelee tällä hetkellä kotimaista kirjallisuutta Helsingin opistossa. Häntä viehättää erityisesti kirjoitettujen sanojen voima, tuntematon tulevaisuus, kiihkeät keskustelut sekä ihmiset, jotka eivät kaihda kulkea vastavirtaan.

    Tara I Kajsa on jazz-friikin sekä nykymusanörtin muodostama duo, jonka musiikki laskeutuu monen eri genren muodostamaan välitilaan. Heidän improvisatorinen sekä spontaani lähestymistapa esiintymiseen takaa jokaisen keikan olevan erilainen. 

    Kaisa Sainio, laulu; Tara Valkonen, kitara & taustalaulu

    Kalle Luoto vastaa Unessa festivaalin ehkä ristiriitaisen unettomien päätöskarkeloiden keskiyönjälkeisestä äänimaailmasta. Syvällisesti musiikin parissa varttuneena, sekä alakulttuurien ja hikisten tanssilattioiden parhaista antimista nauttivana, hän uskoo levyjen soitosta heijastuvan parhaimmillaan jonkinlainen ajan hengen ja vapaamielisen hetkessä olemisen kättely. Tällä kertaa puristus on varmasti sopivan unenomainen, suunnattuna kuitenkin säestämään mitä elostelevinta ja irvokkainta hauskanpitoa

    Victoria on DJ ja selektori, joka lipuu musiikillisesti eri tunnelmissa paikasta ja tapahtumasta riippuen. Hänellä on kuukausittainen radio-ohjelma IDA Helsinki-nettiradiossa ja hän soittaa erityisesti Helsingissä klubeilla ja tapahtumissa.

    Musiikkimatka Unessa-festivaalissa Victorian osalta tulee yhdistelemään elektronista skaalaa, tummempia sävyjä sekä pehmeämpiä tunnelmia yhteen sulautuneena kokonaisuutena.