Perjantai 3.3.2023 klo 16–21, Unessa Festivaalin toinen päivä

 

Mukana muun muassa Harry Ward, Noora Ylönen, Siiri Halko, Juho Kuosmanen, Samuel Sinikallio, Ellen Järnefelt

  Ohjelma:

  16.00 Pop-upin avajaiset

  Juulia Jämsä

  19.00 Konsertti

  Harry Ward, viulu & Noora Ylönen, piano

  20.15 Keskustelu: Elokuvaohjaus 2020-luvun Suomessa

  Siiri Halko, Juho Kuosmanen & Samuel Sinikallio

  21.00 Elokuva

  Haikara (ohj. Siiri Halko)

   

  Hietsun pavilljonki: Hiekkarannantie 9, 00100, Helsinki

  Johtava nuori australialainen viulisti Harry Ward on kansainvälisesti kysytty solisti sekä kamarimuusikko. Hän soittaa nyt ykkösviulua Berliinin filharmonikoissa, opiskeltuaan ensin maineikkaassa Karajan-akatemiassa Noah Bendix-Balgleyn johdolla. Ennen Berliiniä Harry on opiskellut Australian National Academy of Musicissa Robin Wilsonin johdolla ja Kunst Universität Grazissa Boris Kuschnirin luokalla.

  Harrylla on kunnia soittaa anteliaalta lahjoittajalta lainassa olevaa Pietro Landolfi-viulua vuodelta 1780.

  Pianisti Noora Ylönen (1995, Helsinki) on intohimoinen kamarimuusikko, joka on aktiivisesti esiintynyt Suomessa sekä Euroopassa, muun muassa Itävallassa, Saksassa, Puolassa, Italiassa, Virossa sekä Hollannissa. Noora on opiskellut pianonsoittoa ensin Sibelius-Akatemiassa, sitten Berliinin Taideyliopistossa ja nyt hän suorittaa parhaillaan toista maisterin tutkintoaan Essenissä Folkwang Universität Der Künstessä professori Henri Sigfridssonin johdolla. Pandemia-aikana Noora uppoutui kuvataiteen maailmaan öljy- sekä akvarellivärien kautta, ja hän maalaa nykyään säännöllisesti kotonaan Berliinissä.

  Nooraa ovat ystävällisesti tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica- säätiö, Wegelius-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö.

  Siiri Halko (s. 1996) on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta valmistunut suomalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on ohjannut useita lyhytelokuvia, niistä mainittakoon terävän masennusta käsittelevän sosiaalisen komedian Katharsis Oy:n (2020) sekä Haikaran (2021), joka sai ensi-iltansa maineikkaan Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalin kilpailussa ja joka oli parhaan lyhytelokuvan Jussi-ehdokkaana vuonna 2022.

  Valmistumisensa jälkeen Halko on luonut yhdessä Juho Kuosmasen ja Ayderus Ahmedin kanssa televisiosarjan Zone B (2022), johon he kokosivat Itä-Helsinkiläisiä nuoria ilman kokemusta näyttelemisestä ja järjestivät heidän kanssaan työpajoja, joissa sarja syntyi leikin sekä keskustelun kautta. Tällä hetkellä Halko työstää ensimmäistä kokopitkää kasvattisisaruudesta kertovaa elokuvaansa The Well yhdessä Silmu Filmsin kanssa.

  “Elokuva on minulle elämän jäsentämisen työkalu. Se auttaa tuomaan hivenen järkeä tähän sekavuuteen, se helpottaa kipua ja voi saada meidät nauramaan peloillemme.”

  Juho Kuosmanen (s. 1979) on helsinkiläinen, vuonna 2014 Aalto-yliopiston elokuvataiteenlaitokselta valmistunut elokuvantekijä, jonka kaikki elokuvat ovat palkittu Cannesin elokuvajuhlilla. Taulukauppiaat (2010) voitti ensimmäisen palkinnon Cannes Cinefondationissa ja Hymyilevä mies (2016) Prix un Certain Regardin. Hänen viimeisin elokuvansa Hytti nro 6 voitti kilpailun Grand Prix -palkinnon. Palkittujen elokuvien tekemisen lisäksi Kuosmanen on ohjannut avantgarde-oopperaa ja -teatteria, minkä lisäksi hän tekee myös mykkäelokuvia elävällä musiikilla ja foley-äänillä. Kuosmanen on synnyinkaupungissaan Kokkolassa järjestettävän pienen elokuvafestivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja.

  Juulia Jämsä on tekstiilisuunnittelija, maratonjuoksija ja innokas käsityöläinen. Juulian työskentelyprosessit ovat hyvin nopeita ja intuitiivisia, ja hän hyödyntää kierrätettyjä- ja ylijäämämateriaaleja niin paljon kuin mahdollista. Tällä hetkellä häntä inspiroi suomalaisen murtomaahiihdon historia ja valonnopeus. Juulia opiskelee Fashion, Clothing and Textile Design -maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa

  Ellen Järnefelt rakasti muunnella kirpputorilöytöjään nuorempana, ja alkoi tehdä kokonaan omia vaatteitaan neljä vuotta sitten. Alettuaan ottaa vastaan tilaustöitä, idea ALIE:sta syntyi. Nyt hän tekee uniikkeja yksittäiskappaleita pääosin ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleista – häntä inspiroivat yllättävät väri- ja muotoyhdistelmät, tekstuurien kontrastit ja materiaaliyhdistelmien ajallinen kerrostuma. Jokaisessa vaatteessa on kokeilevia elementtejä, ja hän haluaa tuoda jokaiseen kappaleeseen jotain uutta.

  Samuel Sinikallio toimii Unessa Festivaalin virallisena toimittajana. Hän opiskelee tällä hetkellä kotimaista kirjallisuutta Helsingin opistossa. Häntä viehättää erityisesti kirjoitettujen sanojen voima, tuntematon tulevaisuus, kiihkeät keskustelut sekä ihmiset, jotka eivät kaihda kulkea vastavirtaan.