Vaalikeskustelu kulttuuripolitiikasta

Vaalikeskustelu kulttuuripolitiikasta Hietsun paviljongilla sunnuntaina 19.3 klo 20:00.

Taiteen ja kulttuurin merkitys toistuu lähes aina valtiollisissa juhlapuheissa, mutta taiteen asema, tekemisen ehdot tai vaikutus yhteiskunnassamme ei koskaan muodosta minkäänlaista varsinaista poliittisista vaaliteemaa. Itse asiassa sitä ei lähes koskaan edes käsitellä millään lailla vaalikeskusteluissa.

Juhlapuheissa korostetaan taiteen ja kulttuurin vaikutusta erityisesti elämän merkityksellisyyden muodostumisessa samalla kun kaikkialla voitellaan juuri ihmisten elämän merkityksellisyyden katoa nykymaailmassa.

Mutta itse taiteen ja kulttuurin tekemisellä ei ole lähes mitään todellista merkitystä aikamme poliittisessa kulttuurissa ja keskusteluissa. Itse taiteesta puhutaan joko satunnaisina populistisina ”nykytaide on roskaa” huutoina tai tämän vastaisina, mutta sisällöllisesti yhtä tyhjinä ”taide on todella tärkeää” vakuutteluina. Korkeintaan taiteeseen voidaan viitata luovan talouden osana, mutta silloinkin ilman mitään konkreettista huolta itse taiteen tekijöiden taloudesta.

Hietsun paviljonki jatkaakin omaa avantgardistista ohjelmaansa ottamalla juuri taiteen ja kulttuurin aseman keskeiseksi vaalikeskustelunsa teemaksi. Nyt ei siis puhuta SOTEsta tai NATOsta vaan TAKUsta ali taide- ja kulttuurialan poliittisesta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä, ahdingosta ja tulevaisuudesta.

Mukana ehdokkaat Minna Lindgren (vihr.), Matti Niiranen (kok.), Jukka Kekkonen (SDP) ja Tuomas Nevanlinna (vas.)

Vetää Markku Koivusalo

Tule paikan päälle tai katso suorana striiminä Hietsun Paviljongin kulttuurikanavalta.

Keskustelijat: 

Minna Lindgren (Vihr.) Nro. 227

FM, kirjailija, toimittaja.

Jukka Kekkonen (SDP) Nro. 182

Professori emeritus, oikeustieteen tohtori

Matti Niiranen (Kok.) Nro. 143

Valtioteiden maisteri, yrittäjä

Tuomas Nevanlinna (Vas.) Nro. 81

Kirjoittaja, suomentaja

Markku Koivusalo

Keskustelun vetäjä

Valtio-opin dosentti, Hietsun paviljongin toiminnanjohtaja

Kulttuuriperintökohteena asukasaktiivisuudella pelastetusta Hietarannan vanhasta pukeutumispaviljongista on jatkoelämän saatuaan muodostunut uusi valtionpalkinnolla palkittu paikallisen vapaan taiteen ja kulttuurin asukastalo.

Vapaan kulttuurin ja taiteen kenttä oli yksi suurimmista kärsijöistä korona-aikana ja taiteen ja kulttuurin kenttää muistetaan edelleen enemmän vain juhlapuheissa kun konkreettisissa poliittisissa ohjelmissa.

Eduskuntavaalien alla Töölön kaupunginosat – Töölö ry ja Hietsun paviljonki järjestävät sunnuntaina 19.3 klo 20 eduskuntavaalikeskustelun kulttuuripolitiikasta sekä taiteen  ja taiteilijoiden asemasta yhteiskunnassamme.