Sunnuntaina 24.3 klo 17:30, Vangittu elämä

Vieraana toimittaja, tietokirjailija Sonja Saarikoski

    Mysteeriopeissa sanotaan, että me ihmiset olemme eräänlaisessa vankilassa, josta emme saa vapauttaa itseämme emmekä karata pois

    Sokrates Platonin dialogissa Faidon

    HEIDO! Mun on pakko. Anteeksi mun on päästävä pois. On niin väsynyt itekki. Tiijän mitä tulee käymään jos en rauhoitu. En vaan voi. Mulla pelottaa itiäki mitä oikeen teen. Mä en tiedä mitä teen. Haluan pois. En ole hullu vaikka ajattelen kuolemaa.

    Sanna 13-vuotta lähtiessään sijaisperheestä

    Elämät, jotka ovat ikään kuin niitä ei olisi ollutkaan olemassa, elämät, jotka säilyvät vain koska törmäävät yhteen sen vallan kanssa, joka halusi tuhota ne tai ainakin pyyhkiä ne pois. Elämät, jotka palaavat meille vain useiden sattumien vaikutuksesta, nämä ovat pahamaineisia elämiä.

    Michel Foucault: Pahamaineiset elämät 1977.

    Toi ihmisten suhtautuminen muhun, se on ollut mulle kova pala. Et mun pitää enemmin todistaa joka suunnassa, et mä tuun niinku hyväksytyksi. Että on sellanen rasite ollut läpi elämän. Tai sitte ihmiset ei uskalla lähestyä mua, ku ne on vaan kuullu must

    Paula 2020

    Rikollinen (le délinquant) erottuu lain rikkojasta (l’infracteur) siinä, ettei hänen luonnehtimisessaan keskeistä ole niinkään hänen tekonsa vaan elämänsä […] Laillinen rangaistus kohdistuu tekoon, rangaistustekniikka taas elämään ja siten tuon elämän vähäisimpien ja pahimpien puolien uudelleen muodostamiseen tiedon muodossa. Sen tehtävänä on muuntaa sen seuraukset ja täyttää sen puutteet pakkotoimien käytännöillä.

    Michel Foucault: Tarkkailla ja rangaista 1975.

    Kylvöksenne kantaa paskaista hedelmää yhteiskuntaan Ista Laitisenkin kohdalla […] Jäljestä päin olette jatkaneet rikollista menettelyä elämässäni, muun muassa hulluksi mustaamalla minua ennen aikojaan ennen kuin olen sitä ollutkaan. Näin tuhonneet ajallisen elämäni perusteellisesti niin että ei voi koskaan mitään tästä kunnollista tulla.

    Pakkolaitosvanki Ista Laitinen 1969

    Konsertit? Taidenäyttelyt? Oot saanut turpaan kymmenen vuotta mutta tuu katoon tänne tauluja

    Paula 2020

    Tietoa vankiloista julkaistaan vähän, se on yksi yhteiskuntajärjestyksemme salatuimmista alueista, yksi pimeä osa elämäämme. Meillä on oikeus tietää, me haluamme tietää. Tämän takia yhdessä viranomaisten, asianajajien, toimittajien, lääkärien, psykologien kanssa, olemme muodostaneet Vankiloiden informaatioryhmän

    Jean-Marie Domenach, Michel Foucault ja Pierre Vidal-Naquet: Vankiloiden informaatioryhmän julistus 1971

    Onko maailman onnellisimmassa maassa myös maailman onnellisimmat ja tasa-arvoisimmat naisvangit?

    Ja minkälaista tämä naisvankilan ja naisvankien elämän onni on?

    Onko se sukupuolitettua onnea ja erilaista onnea kuin miesvankien onni?

    Kestääkö se koko elämän ja juontuuko se onnellisesta lapsuudesta?

    Vai onnekkaista tapahtumista?

    Vai onnekkaista yhteiskunnallisista suhteista?

    Vai kenties onnellisesta väkivallasta?

    Vai onnellisesta sukupuolielämästä ja rakkaudesta?

    Saako pahalla edes olla onnea? Ja kuka on paha nainen?

    Vangitusta elämästä ja elämän vankilasta puhutaan Hietsun akatemiassa, kun vieraana on toimittaja Sonja Saarikoski puhumassa kirjastaan Naisvangit. Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa (2023) yleisön ja toiminnanjohtaja Markku Koivusalon kanssa.

    Keskustelu kello 17:30 mutta sitä ennen voi samassa salissa nauttia David Munk-Nielsenin virtuoosimaisesta pianonsoitosta Klassisen Hietsun sunnuntai konsertissa kello 15.

    Järjestää: Hietsun akatemia, Töölön kaupunginosat – Töölö Ry. & Hietsun paviljonki

    Striimaus: Anders Pohjola

    Keskustelu katsottavissa myös  Hietsun Youtube kulttuurikanavalla

    Striimausta ja kanavaa tukee Koneen säätiö @KoneenSaatio